Artistieke & Zakelijke Leiding

Artistieke Leiding

Na vooropleidingen aan de Toneelschool en Kleinkunstacademie in Amsterdam studeerde Esther Maas zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Na haar studie kreeg zij een beurs om verder te studeren aan Mannes Conservatorium in New York bij Ruth Falcon (Metropolitan Opera) en Brian Zeger (Artistic Director van Julliard School/Metropolitan Opera Young Artist Programme) waar ze haar Professional Studies Diploma (U.M.) behaalde. Tijdens haar werk en studie in New York als zangeres volgde zij lessen aan het Lee Strassberg Institute for Acting. Aan de New York University studeerde zij Directing for Film and TV. Naast haar andere werkzaamheden studeerde Esther geschiedenis aan de UVA. Verder volgde zij masterclasses van o.a. Elly Ameling, Anthony Rolfe Johnson en William Christy.

In het theater was Esther te zien in opera’s, musicals en muziektheatervoorstellingen, bijvoorbeeld als Amy in Putting it Together (Regie: Peter de Baan), waarvoor zij de Musical Award voor beste actrice in de wacht sleepte. Verder vertolkte Esther de rollen van Carmen in Carmen, Lucretia in Rape of Lucretia, Meg Page in Falstaff, Orlando in Orlando, Lucy in Die Dreigroschenoper, Bessie in Mahagonny, Elsa in The Sound of Music, Anita in West Side Story en de Heks in Into the Woods. In seizoen 2019/2020 zal Esther te zien zijn als Eileen in Wonderful Town van de Nederlandse Reisopera.

Esther verleende als solist haar medewerking aan vele concerten, waaronder een uitvoering van het repertoire van Alexander Nevsky in het Amsterdamse Concertgebouw.

Voor Esthers vakinhoudelijk cv (Engels), zie Curriculum Vitae.

Doceren

Al decennialang is Esther een veel gevraagd zangpedagoog in alle disciplines. Ze gaf, naast haar vele privélessen aan professionals uit alle disciplines, ook les aan de Toneel Academie Maastricht en de musicalafdeling van het Conservatorium van Alkmaar, nu Hogeschool Inholland Haarlem. Ze gaf les aan leerlingen van Edward Zambara aan het New England Conservatory (Boston) en dictie- en uitspraaklessen aan leerlingen van Mannes School of Music (New York).

Ook wordt Esther veel gevraagd te pre-jureren, zoals in het tv-programma Pop Stars. Voor meer informatie over Esther’s doceerpraktijk en -ervaring, ga naar www.esthermaas.nl.

Artistiek leiden/Produceren

Esther Maas heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op het produceren van muziektheatervoorstellingen. Daartoe richtte zij theaterproductiehuis PIT Producties op. Met haar onorthodoxe kijk kan ze vanuit haar productiehuis klassiek, alom gewaardeerd repertoire met een frisse benadering op de planken brengen. Voor meer informatie over PIT Producties en de voorstellingen de Esther heeft geproduceerd, zie Over Pit en Voorstellingen.


Zakelijke Leiding

Nadine Zijp (1983) studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, en volgde na het behalen van haar Bachelor de master Cultural Entrepreneurship & Cultural Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Snel na haar afstuderen in 2006 ging ze aan de slag als freelance productieleider, assistent zakelijk leider en fondsenwerving in de culturele sector. Ze werkte in productionele functies voor Association LISA, Public Amusement, Cover Festival, als assistent zakelijk leider en productieleider voor De Dutch Don’t Dance Division en als zakelijk leider voor Festival Classique. Ze werkte als zakelijk (project)leider in dienst bij LUSTR, het culturele evenementenbureau achter o.a. Festival Classique, NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival, BUMA Classical Convention e.v.a. Sinds 2018 is ze weer freelancer en werkt(e) ze als projectcoordinator voor NPO Radio 4, als fondsenwerver voor Amerpodia (De Nieuwe Liefde, Felix Meritis, De Rode Hoed en Compagnietheater), als zakelijk projectleider voor LUDWIG, en als zakelijk leider voor PIT Productions.